פיזיותרפיה רצפת אגן צמד המילים "רצפת האגן" נשמעות מאוד נשיות, אבל תאמין או לא גם לך בגוף יש בדיוק את אותן מערכות באגן, אותם שרירים, עצבים וכלי דם. נכון, המראה קצת שונה ועדיין לא פגשתי גבר שנכנס להיריון ועבר לידה, אבל גם לגברים יש בעיות משלהם ברצפת האגן. הנה כמה מילים על רצפת האגן של הגברים.
פיזיותרפיה לרצפת האגן
פיזיותרפיה לרצפת האגן הוא תחום ייחודי בפיזיותרפיה שמתייחס לתפקוד של השרירים, העצבים ושאר הרקמות הרכות של האגן. אותם מבנים תומכים, משפיעים ומושפעים מכל האיברים והמערכות באגן: מערכת השתן, מערכת המין והרבייה ומערכת העיכול. יש מגוון נקודות בחיים של גבר בהן הוא יכול להיעזר בפיזיותרפיה לרצפת האגן לשיפור איכות החיים. הנה הנפוצות ביותר:
- דליפת שתן: כן כן, תאמין או לא גם גברים יכולים לסבול מדליפת שתן. דליפת שתן יכולה לקרות בזמן עלייה של הלחץ התוך בטני כמו שיעול, עיטוש או פעילות פיזית. הטריגר השכיח ביותר הוא לאחר ניתוח לכריתת הערמונית אבל לא רק, יש גברים שיסבלו מדליפת שתן גם בעקבות הפרעות שונות של מערכת העצבים או לאחר טיפולי הקרנות. למידה של הפעלה נכונה של רצפת האגן ותרגול מותאם לחיזוק שרירי רצפת האגן יכול לשפר מאוד את התפקוד ואפילו להעלים את דליפת השתן.
- כאבי אגן: כאבי אגן זו תופעה לא נעימה בכלל, דמיין שתנועה פשוטה כמו עלייה במדרגות כואבת לך או אפילו ישיבה על כיסא בעבודה. האבחנות השכיחות במצבים של כאב אגן כרוני אצל גברים הן פרוסטטיטיס כרונית, קוקסידניה (כאב בעצם הזנב), נזק עצבי כמו נאורלגיה של העצב הפודנדלי או פשוט מתח שרירי גבוה.
- בעיות בתפקוד מיני: חלק גדול מהשליטה בזקפה או בתזמון של השפיכה קשור בתפקוד של שרירי רצפת האגן. נכון, הוא תלוי בעוד גורמים אבל לפעמים הפיזיותרפיה יכולה ממש לעשות פלאים.
- בעיות בתפקוד של מערכת העיכול: עצירות, טחורים, פיסורה ודליפת צואה הם כולם סימפטומים שקשורים במידה מסוימת לחלק התפקודי של מערכת העיכול, או במילים אחרות לרצפת האגן.
- כאבים בעצם הזנב: כאב בעצם הזנב יכול להיות טורדני במיוחד ולהפריע לתפקודים בסיסיים כמו ישיבה או עליה במדרגות. רוב המבנים שמתחברים לעצם הזנב קשורים לרצפת האגן. במקרה הזה כדאי להגיע לטיפול כמה שיותר מוקדם כי לכאב הזה יש נטייה לא לרצות לעזוב.
למה לצפות במפגש פיזיותרפיה לרצפת האגן?
- שיחה: בשלב הראשון נבצע היכרות איתך ועם הבעיה ממנה אתה סובל. חשוב להבין איך נראים החיים שלך, העבודה, הפעילות הגופנית והיומיום כדי לדעת לאן לכוון את המטרות הטיפוליות.
- הסבר: ברור לי שרצפת האגן היא לא משהו ששמעת עליו בעבר אז כדאי שתכיר את רצפת האגן שלך. המפגש תקבל הסבר על המבנה ועל התפקוד של רצפת האגן באופן כללי ובאופן ספציפי לבעיה שלך.
- בדיקה: הבדיקה יכולה לכלול את הבטן, האגן והירכיים אבל החלק שהכי כדאי להתכונן אליו הוא הבדיקה של רצפת האגן. שרירי רצפת האגן הם שרירים פנימיים וכדי להעריך אותם וגם ללמד אותך איך להפעיל אותם צריכה להתבצע בדיקה פנימית. הבדיקה מתבצעת דרך פי הטבעת והיא מבוצעת בעדינות ורגישות רבה.
- בניית תכנית התערבות: בסיום הפגישה יוחלט על תכנית התערבות. לרוב היא כוללת תרגול בבית וטיפולי המשך או פגישות מעקב. לפעמים יומלץ על שימוש באמצעי עזר לטיפול כמו גירוי חשמלי למשל.
מתי לבחור בפיזיותרפיה במקום טיפול ברצפת האגן?
אם אתם שואלים אותי- פיזיותרפיה היא הבחירה הראשונה.
הטיפול הפיזיותרפי הוא שמרני, אין לו תופעות לוואי ואפשר להפסיק מתי שרוצים.
הטיפול מותאם אישית לאופי שלך, לפעילות הגופנית ולאתגרים שהחיים מזמנים לך.